295-у річниця від дня народження Григорія Савича Сковороди

«Ми сотворим світ получшій, созиждем день веселейший»


  295-у річницю від дня народження Григорія Савича Сковороди відзначає прогресивне українство у 2018 р.
  Високим цілям пробудження народу віддав своє життя народний мислитель і справжній просвітитель українського народу Григорій Савич Сковорода. Його життя горіло вогнем любові, ненависті, правди й розуму.
  У постаті великого українця – філософа, просвітителя, педагога, поета вражає цільність натури і принциповість. Сковороду спокушали високими світськими посадами з наміром ізолювати його від людей. Приручити Сковороду робила спробу сама цариця Катерина II, запрошуючи на постійне проживання при дворі. У відповідь почула: «Я не покину Батьківщини. Мені моя сопілка і вівця дорожчі царського вінця».

Філософія Григорія Сковороди слугувала високій меті звільнення людини від кріпацтва. Джерело людського щастя поет вбачав у соціальній і національній волі.

  Григорій Сковорода дав рідкісний приклад гармонії слова й діла, науки та життя. Він навчав, як жив, а жив, як навчав.
  Педагогічна справа була покликанням філософа. Він викладав у Переяславській семінарії та Харківському колегіумі піїтику й основи доброчинності, був домашнім учителем вельможного дідича Степана Томари. Останні 25 років свого життя Г.Сковорода був мандрівним учителем. Від села до села йшов він, і скрізь його зустрічали радо. У полі, на сільських майданах, на велелюдних ярмарках, на пасіках Сковорода охоче ставав до розмови з людьми та передавав їм простими словами свої знання, говорив про правду й розум. Сучасники називали філософа «мандрівним університетом».
  Сковорода не вірив у можливість служіння людям поза своєю Батьківщиною. На цьому принципі зростав його полум’яний патріотизм. Григорій Сковорода сам був патріотом, прищеплював і виховував у людей священне почуття любові до своєї Батьківщини.
Г.Сковорода залишив нам у спадок – «Байки Харківські», збірку «Сад божественних пісень», філософські трактати, листи із учнями, афоризми. З цього цілющого джерела черпатимуть наснагу ще десятки нових поколінь українців.
   Одним із найцікавіших творів, залишених нам Сковородою, є його власне життя, воно має виразне громадське звучання, що забов’язує нас уважно вивчити його.
   На засіданні історичного гуртка студенти 46 групи, вивчивши філософські, соціально-політичні погляди Г.Сковороди, його літературну та педагогічну діяльність, життєвий шлях, поділились зі студентами молодших курсів своїми знаннями і роздумами про великого українця.

 На фото: Доля Діана розповідає про соціально-політичні погляди та педагогічну діяльність українського філософа Г.Сковороди.

 

На фото учасники засідання історичного гуртка: Галаніна Анастасія, Башлук Дарія, Цьопич Данило, Доля Діана, Пащенко Денис,
керівник гуртка викладач Смоковська Є.І.