Шановні викладачі, студенти і співробітники ВСП «Ногайський фаховий коледж ТДАТУ»

    Віковий ювілей вашого навчального закладу свідчить про кропітку роботу всього його колективу по формуванню своїх устоїв і традицій, напрацюванню і збагаченню педагогічного досвіду та спадщини. В числі педагогів і вихователів протягом всіх років існування навчального закладу працювали видатні особистості, які були чи продовжують бути взірцем у безкорисливому служінні найвищій істині, націлювати молоде покоління не тільки на отримання спеціалізованих знань, а також навчати людяності, порядності, доброті й милосердю.
   На початку 30-х років минулого століття, не дивлячись на всі економічні труднощі в країні, влада вбачала її майбутнє перш за все у підготовці висококваліфікованих кадрів і саме з тих часів беруть свої витоки більшість аграрних навчальних закладів України, включаючи Ногайський с-г. технікум, Оріхівський, Бердянський та інші аграрні заклади освіти в Запорізькій області.

   Ваш коледж займає гідне місце серед фахових навчальних закладів такого рівня нашої держави завдяки потужному педагогічному колективу, а в його успішній діяльності немала роль належить його керманичам. Нам довелося багато разів зустрічатись як у Міністерстві сільського господарства України, так і безпосередньо на місці з директорами Янакаєвим А. Т., Папу В. В., Делігіозовим В.Ф., обговорювати проблеми і надбання у навчальному процесі, радіти високим врожаям зернових, соняшнику, овочів і фруктів у радгоспі-технікумі, продуктивності великої рогатої худоби, овець чи свиней, адже це дозволяло на високому рівні проводити навчальну і виробничу практики студентів. Перед нашими очима і сьогодні стоять рівні ряди шпалер з гронами винограду, масиви пшеничних полів, які переливаються, немов ковила в степу, поля усіяні кавунами, червоними помідорами тощо.
  За обріями історії залишилось функціонування навчального закладу, в якому теоретична підготовка студентів в сучасних аудиторіях і лабораторіях поєднувалась з реальною участю в виробничому процесі багатогалузевого та високорентабельного власного господарства. Нині освітянська галузь передбачає реформи і запровадження за європейським досвідом так званої дуальної системи фахової підготовки кадрів, яка має поєднувати теоретичне навчання студентів з практичною роботою на виробництві. Але ж зазначена схема вже діяла в Ногайському коледжі більше 20 років тому. Іншими словами – крок вперед, два назад.
   На жаль останнім часом владою на всіх рівнях втрачається значення формування якісного кадрового потенціалу на найближче майбутнє. Близоруке рішення щодо вилучення в технікумі земельних ресурсів не тільки позбавило власних фінансових надходжень на розвиток навчального закладу в умовах дефіциту бюджетних коштів, а й суттєво ускладнило організацію практичного навчання студентів – майбутніх агрономів без практики в полі, механіків – без техніки і майстерні, зоотехніків – без тваринницьких ферм тощо.
   Характерною рисою діяльності коледжу була різноплановість у його роботі. З приємністю згадується фінал Всеукраїнського фестивалю колективів аграрних навчальних закладів «Софіївські зорі», коли оголосили: «…на сцену запрошується аматорський колектив художньої самодіяльності Ногайського агротехнічного коледжу». Нам відомо, з якою тривогою чекали спортсмени з інших технікумів зустрічі з командою Ногайського коледжу в рамках спартакіади МінАПК України – її не завжди вдавалось перемогти. Далеко за межами регіону відомі чисельні результати пошуків ваших студентів–історикознавців та багато-багато чого іншого.
   То ж нині, з нагоди ювілею прийміть наші щирі вітання та побажання творчої наснаги й успіхів! Щоб ваш досвід і професіоналізм, творчий та інтелектуальний потенціал у справі підготовки фахівців й надалі служили зміцненню нашої держави! А ваші випускники добрими справами підтримували авторитет Ногайського коледжу! Довгої вам історії та міцних традицій!

Начальник Главку кадрової політики, Генеральний директор Начальник відділу
аграрної освіти і науки МінАПК об’єднання «Укрсільгоспосвіта» технікумів МінАПК
України у 1998-2006 рр. у 1992-2006 рр. у 1987-1997 рр.
М.Ф. Бойко М.П. Борисюк Г.С. Цехмістрова